Bil till och cykel i Normandie

Packning för det mesta som kan göras

Packningen i stort sett klar

Nu har vi vägt och packat allt som ska med, som vi alltid gör inför våra vandrings- och cykelresor. Alltså det som ska ner i en ryggsäck eller cykelväska. Två cykelväskor får helst inte väga mer än 10 kg tillsammans.

 Men nu tyckte jag att Ronald började obstruera när han vägrade väga sitt underställ: "Det är väl ingen inventering, heller", stönade han. Men jag som är (var - är ju just nybliven pensionär🙂) inom logistik-branschen insåg snabbt fördelarna och tänkte och även sa: "Bra där! Det blir två flugor i en smäll". Inventering och vägning.

 Men den här gången har vi gjort en grov preliminär-vägning av hela alltet och cykelväskorna väger just nu ca 8,5 kg för oss vardera. Men sen har vi ju även packat i egen bag för nerresan och Normandie😎. För hemresan har vi packat ner lite varma kläder om vi får för oss att köra över norra Italien och ta en vandringsdag eller två där🙃.

 

2016-08-24 Täby – Göteborg

Uppe med tuppen dvs kl 6 för Ronald och kl 7 för mig, Kajsa. Det mesta var redan packat så redan 8:30 bar vi ut allt till bilen. Konstaterade att vi hade mindre bagage nu än när vi åker en helg till landet😉. Två cykelväskor vardera, varsin övernattningsväska samt en kylbag.

Ronald satte på cykelplattan inkl koppling till det elektriska och sedan cyklarna. Verkligen lätt och cyklarna sitter perfekt! De rörde sig inte en mm under kommande bilfärd i Europa 👍. Vi kom iväg 9:15. Ordentlig lunchpaus med äggmacka vid Brahehus. Vi körde växelvis 10 mil för att inte bli trötta. Kl 17:00 körde vi ombord på färjan till Kiel. Buffé, den dyraste måltiden på hela resan, lite senare på kvällen. Åt så vi sprack, mest för att få valuta för pengarna. Kaffe i baren och sedan god natt!

Imponerad av hur vi "packades" på färjan.

2016-08-25 Kiel – Apeldoorn i Holland

Med teknikens hjälp genom Europa - GPS och Spotify.

Frukost på båten. I hamn 9:15. Vi hade installerat appen TomTom på båda telefonerna. Perfekt vägguide👍. Körde inte fel en enda meter på de totalt 470 mil som det blev med bilen för hela resan. Nu ledde Astrid (TomTom-rösten) oss ut ur Kiel och vidare söderut via Hamburg, Bremen, Enschede, Osnabruck. Vi fortsatte växla var 10e mil. Nedladdade spellistor på Spotify samt sommarpratare i Podcast underhöll oss längs vägen. Kändes underbart att vara på väg!! Som vi längtat hela våren och sommaren!😀❤

Temperaturen gick upp till +34 under dagen, vilket sen skulle visa sig hålla i sig under nästan hela den månad vi var iväg på bilande och cyklande fot😎.

Vid fyra-tiden var vi framme efter 47 mil. Jag trodde jag hade bokat på LITET, mysigt hotell på landet. Det befanns vara ett STORT, fint hotell på landet! Fint rum och god middag. 34 gr ända till sent.

2016-08-26 Apeldoorn – Giverny (Frankrike)

Det mysiga pensionatet Le Petit Giverny

Det blev mycket motorväg ned till Amiens. Då hade vi åkt förbi Utrecht, Gent, Antwerpen, Lille för att nämna några städer. Fruktansvärt varmt – en tryckande, fuktig hetta. Smog-liknande dis. Efter Amiens ville vi inte köra nära Paris som den genaste vägen visade, utan vi tog en ”gul” väg. Ett klipp skulle det visa sig! I ca 2 tim körde vi genom böljande landskap med små byar längs vägen.

Så kom vi då in i det lilla samhället Giverny och till pensionatet Le Petit Giverny. Det blev sedan en magisk em, kväll och nästa dag i denna pittoreska by🙂. Varmt – 34 gr dygnet runt. Det lilla pensionatet ägdes av en äldre herre som nu var inne på sin sjunde fru. Han hade köpt pensionatet för fem år sedan och han gav helt och hållet äran till den unga frun för den numera uppvuxna och vackra trädgården och restaureringen av huset. Den här frun tänkte han behålla🤭. God middag på kvällen med grillat kött och Camembert. Gick runt i byn denna varma sommarkväll.

2016-08-27 Giverny – Bernières-sur-Mer

Frukost på pensionatet

Frukost 8:30. Monsieur gav oss fyra vykort att skriva och skicka hem + 1 flaska vatten. Vi gick sen över till Maison Claude Monet. En fantastisk trädgård med tusentals växter samt den japanska trädgården med sjö och näckrosor, känd genom hans målningar. Givetvis var vi även inne i hans hem med målningar från andra konstnärer också.

Vi hann även med Impressionistmuséet innan vi for vidare till Normandie – etappmål före vår cykeltur längs Atlanten. Förbi Caen och till vår camping där vi bokat ett ”mobile home” för fem nätter i Bernières-sur-Mer. Efter en invecklad och svårförståelig inventering av allt i husvagnen, efter fransk oförståelig lista😠, tog vi en cykeltur till stranden. Låg ca fem min från campingen så det blev en kort tur🙂. Vårt samhälle ligger vid Juno Beach som är en av invasionsstränderna från 6 juli 1944, så redan här fanns många minnesmärken och foton att se. Här åt vi senare vår middag.

Bokade parkeringsplats liksom boende i Nantes (via parkeringsappen Zen och booking.com) inför vår långcykeltur. Spännande, tyckte vi!🙃

Maison Claude Monet och dess fantastiska trädgård
Vårt "Mobile home" på campingen i Bernières-sur-Mer

2016-08-28 St-Mère-Eglise och Omaha Beach

Airborne museum

Kyligt idag, ca 22 gr och lite regn då och då. Vi tog bilen till St-Mère-Eglise vid Utah beach där fallskärmstrupper invaderade natten till 6 juni 1944 eller rättare sagt tidigt på morgonen. 4000 soldater släpptes ned. Vi besökte Airborne-muséet som visade en C47 (ett flygplan) samt mycket illustrativa spel, utrustning och filmer. Mycket bra museum! På kyrkan hängde en fallskärmssoldat. Egentligen en avbild av John Staaf som fastnade där, blev tillfångatagen av tyskarna, men lyckades rymma.

Därefter åt vi lunch och fortsatte till La Pointe de Hoc där de amerikanska stormtrupperna klättrade uppför klipporna. Många i de första anfallen dog. Därefter till Omaha beach där också ett stort antal amerikanare omkom vid de första anfallen. Där besökte vi ett annat memorial museum innan vi åkte och besökte den amerikanska kyrkogården/minnesplatsen med 9300 vita kors för alla som dog under invasionen och strax före.

Hela dagen blev mycket gripande. En imponerande insats av de allierade, en välplanerad och samordnad insats, med tyvärr så många offer, men som sedan ändå blev vägen till befrielse och demokrati. Överallt visades även stor tacksamhet till de allierade från befolkningen i Normandie, trots sina egna offer under invasionen.❤❤

La Pointe de Hoc, fallskärmssoldaten John Staff avbildad vid kyrkan och de mäktiga amerikanska kyrkogården

2016-08-29 Bayeux

Crèpes för att lätta upp stämningen

Lite regnigt och kyligt idag igen. Konstigt att 22 gr kan kännas kyligt🤔. Efter lunch körde vi till Bayeux. Vi besökte muséet med Bayeux-tapeten som skildrade ett annat krig i en annan tid. 75 scener handlade om kampen mellan William Erövrarern och Harald. Mycket bra visning. Vi gick på led längs den inglasade textiltapeten – alla med hörlurar som beskrev var och en av de 75 scenerna. Vi hade svensk förklaring i våra hörlurar. Klart och tydligt. Bra där👍!

Vi besökte därefter ytterligare ett Memorial museum inkl film. Lättade upp stämningen med crèpes på torget vid katedralen.

På kvällen åt vi hemma i husvagnen och jag hittade dels en app Viewranger, dels rutten som vi skulle cykla på La Vélodyssées hemsida. Laddade ner den och den kom fram i appen Viewranger! Man blir imponerad av tekniken....eller av en själv...😙. Detta visade sig senare vara guld värt!

2016-08-30 Arromanches-les-Bains

Genrep 1 inför La Velodyssé genom lokala marknader

Cykel: 3,7 mil   Cykeltid: 2:39 tim    Snitt: 14:37 km/tim

IIväg för att testa formen. Det gick bara bra för Ronald👍. Lite sämre för mig👎. Två kraftiga backar gav hårt motstånd och jag flåsade som en blåsbälg. Vänster hand domnade och ömmade. Hur skulle det gå på långcykelturen? Och då med packning. Vi cyklade västerut till Arromanches-les-Bains där vi sett ut ett museum, men nu kändes det som att vi sett en hel del museer redan samt att detta museum låg uppe på en höööög höjd med en i stort sett omöjlig backe att ta sig uppför.

På eftermiddagen vid poolen efter bad och lite solning kändes allt bra och alla mina dubier om cykelformen var som bortblåsta😎. Var iväg och handlade ägg och frukt. Musslor på strandrestaurangen på kvällen.

Inloppet i Courseuilles-sur-Mer
Framme i Arromanches-les-Bains med dess hamnfundament från 1944 i bakgrunden
Musslor på kvällen.

2016-08-31 Quistreham och Benouville

Vid Lion-sur-Mer - fin cykelväg längs stranden

Cykel: 4,6 mil   Ack i Normandie: 8,3 mil  Cykeltid: 3:04 tim    Snitt: 15:35 km/tim

Iväg i dag igen med våra cyklar strax efter 10. Nu tog vi vägen österut. Solen började värma efter lite kylig morgon. Längs D514, sedan vid Lion-sur-Mer längs stranden. Fina cykelvägar hela vägen. Åt lunch vid Pegasus bridge som var den/det första som invasionen befriade. Nödvändigt för de allierade att ta över denna bro.

Efter lunchen cyklade vi hemåt en annan väg – över Colleville Montgomery. Redan här hade vi användning av appen Viewranger som utan internet visade exakt var vi var, efter lite felkörning och ”vi inte visste var vi var”🤭. En fin cykeldag och redan kändes det bättre i ben, lungor och händer (hos mig alltså, Ronald var ju redan i 100% form😉).

Poolen igen på em. Och packning. När vi testade Ronalds cykelväskor så visade det sig att de inte passade hans nya Scott-cykel🤒!! Och detta var alltså inte testat hemmavid….  Men Ronald fixade det hela hjälpligt och de höll hela cykelturen.

I morgon ska vi ju påbörja La Vélodyssée!!😀😀

Stilig herre i sina bästa år...:)
Vid Pegasus-bron bredvid det första "tagna" huset vid invasionen
Genom vackert landskap hem till campingen

2016-09-01 Normandie – Nantes

Nu packat och klart - La Velodyssée nästa!

Upp kl 7. Frukost. Städade. Packade bilen och satte på cyklarna. Inväntade inspektionen som skulle göras. Hoppades att vi satt allt på rätt plats och inventerat rätt när vi kom. Lite nervösa. Inspektionsdamen kom släntrande en kvart över 9. Kollade in, frågade om vi haft sönder något. Nej, sa vi. OK, sa hon, låste och gick. Allt var över på 30 sek. Vi tittade på varandra och tänkte på hur noggranna vi varit med städning och placering av allt porslin, kuddar mm🤨.

Men, men nu var vi fria att köra i väg i varmt och soligt väder. 30 mil till Nantes. TomTom ledde oss till sista metern till garaget där vi hyrt en plats för 21 dagar. Vi hade bokat i ett garage söder om och nära tågstationen. Vi tog loss cyklarna och inväntade kl 15 som var den tid vi hade bokat från. Nu över 38 gr i solen! Prick kl 15 öppnade jag appen på min telefon och tryckte på knappen ”Entrez avec la voiture” = "åk in med bilen". Simsalabim så öppnade sig garagedörrarna! Vi körde ner i garaget och det var fullt med lediga platser. Bara att välja👍.

Vi packade ur bilen. Sa farväl😥. När vi kom upp ur garaget (ny tryckning på appen ”Sortez au pied”) och hade satt fast cykelväskorna så upptäckte jag att min cykeldator var borta. Ve och fasa! Inte en cykelmeter utan den!! Jag gick ner och letade. Hittade den inte. Ronald ner och letade. Hittade den under grannbilen. Tack och lov!

Så var vi färdiga att anträda La Vélodyssée!!🙂

Cykelväskorna är inte alltför tunga - se här att jag kan lyfta dem.
Över 38 gr utanför garaget i Nantes
Farväl lilla Fabian, hoppas du står kvar när vi kommer tillbaka!

Fortsättning följer.....

     ...klicka här Cykel La Vélodysée så kommer ni till långcykelturen LaVélodyssée som var det egentliga målet med vår resa!