Cykeltur Nantes - Hendaye

2016-09-01 Nantes - Trentemoult

Utsikt över Loire

0,8 mil   Ack: 0,8 mil  Cykeltid: 42 min    Snitt: 12:80 km/tim

Vi hade laddat ner en app Viewranger tillika rutten La Vélodyssée. Den var inte beroende av nätkontakt och den blev vår räddning många gånger under cykelturen och inte minst ut ur Nantes. Vi stannade flera gånger under de 8 km till vårt boende i utkanten av Nantes – Trentemoult. Ok skyltat, men ändå svårt vid vissa stora torg o dyl. Så kom vi då till Trentemoult där vi bokat en Bed & Breakfast. Men det var trippelbokat enligt värdinnan så vi fick låna hennes grannes hus – ett helt hus för oss själva med terrass och utsikt mot Loire-floden😀. Två våningar och stort sovrum. Åt DYR middag för 600 kr vid kajen. En ljuvlig kväll i 34 gr värme!

2016-09-02 Trentemoult – St Brevin-les-Pins

Längs Canal de la Martinère

6,7 mil   Ack: 7,5 mil  Cykeltid: 4:36 tim    Snitt: 14:90 km/tim Totaltid ca 6,5 tim

Första två milen förbi Bouguenais var lite besrvärliga och backiga. Sen gick färden över vackra fält, längs Canal de la Martinère, genom parker, lövskogar fram till havet St Brevin-les-Pins.

Det gick bra att cykla. Strålande väder – över 30 gr varmt. Tog flera matraster och korta ”sträcka-på-sig-raster”. Hotel Le Petit Trianon för 78 € exkl frukost. Lite dyrt för ett ganska enkelt rum. Vi gick ut på stan och köpte aprikoser och annan frukt. Åt en Galette-menu för 10 € vardera. Sen hem och förberedde morgondagen.

2016-09-03 St Brevin-les-Pins – Beauvoir-sur-Mer

Idag köpte vi lunchmaten i förväg - ont om affärer på vägen.

6,9 mil   Ack: 14,4 mil  Cykeltid: 4:53 tim    Snitt: 14:80 km/tim Totaltid ca 7,5 tim

Vid frukosten träffade vi dels ett engelskt par, dels ett tyskt par. Det senare skulle cykla Velodysséen till Bordeaux. Iväg vid 9, men först köpte vi bröd och ost på supermarchén till lunch. Det blev en varm dag: från 18 gr på morgonen upp till 29 gr på em. De första två milen ut ur staden var lite trickiga och var inte gjorda förrän bortåt 11:30.

Till Pornic som var en fin fiskestad. Sedan längs havet och vidare längs sump- och träskmarker i hettan till Bouin. Vi bestämde att fortsätta till Port de Champs och Port du Bec och vidare till Beauvoir-sur-Mer. Vi kollade på hotell längre fram, men insåg att det skulle bli 16 km till. Plötsligt hade vi ett hotell framför oss. En gammal hotellvärd och manuell betalning. 71€ och frukost 18€. Här stannade vi.

Ebb i staden Pornic

2016-09-04 Beauvoir-sur-Mer – Les Sables d´Olonne

8,8 mil   Ack: 23,2 mil  Cykeltid: 6:05 tim    Snitt: 14:98 km/tim Totaltid ca 9 tim

Allt såg solklart ut när vi började cykla på morgonen. Inga problem. Men de första två milen ”in the middle of now-where” tog flera timmar. Vid ett tillfälle såg vi en handgjord skylt med ”Lavelodysée”, men jag, Kajsa, menade att det var åt fel håll. Vid ett tillfälle stod vi mitt i ett oändligt åkerområde med 1) Kartan 2) Viewranger med rutten på min telefon 3) Google Maps på Ronalds telefon. Men vi hade ingen kompass – en sådan hade hjälpt! Vi kom sent omsider till La-Berre-de-Monts och hittade Lavelodyssén igen. Vi förstod då att vi igår, genom att ta oss till Beauvoir hade lämnat rutten, därav inga skyltar.

Cykelfärden gick vidare genom pinjeskog och sandiga vägar. Cyklarna blev alldeles dammiga, liksom vi. Vi kämpade på i 21 gr regntungt väder, längs semesterbadorter, över sandhedar, nya pinjeskogar, bra cykelvägar, mindre bra etc. Vid 15-tiden bestämde vi oss för att boka ett hotell i Les Sables d´Olonne, Les Hirondelles för 605 kr exkl frukost. Då hade vi 3 mil kvar. Fikade på em. Vacker tur runt Les Sables med havet på vår högra sida med höga, vilda vågor.

Efter en snabb dusch på hotellet gick vi ner till strandpromenaden. Här var jag när jag var 15 år. Kände inte igen mig alls. Letade efter betongtrappan vi satt i på kvällarna, men alla trappor var utbytta mot trätrappor🤨. Åt på restaurang, sen tillbaka till hotellet.

Genom pinjeskogar med vitt sandgrus - lättcyklat trots allt.
Fin cykelväg längs häftigt vågbrus de sista milen in till Les Sables d´Olonne.

2016-09-05 Les Sables d´Olonne – L´Aiguillon-sur-Mer

Vacker led genom våtmarker söder om Les Sables.

5,8 mil   Ack: 29 mil  Cykeltid: 3:54 tim    Snitt: 15:25 km/tim Totaltid ca 5,5 tim

En ganska kort och lätt tur idag med många fina cykelbanor. Ut ur Les Sables i vacker morgonsol. Genom pinjeskogar och genom våtmarker. Åt i La Tranche-sur-Mer – nuggets och frites🙂. De hade ingen annan mat. Sen full fart i medvind till där vi hade bokat. I lägenhet hos utvandrad ryss skulle det visa sig. Hade fått höga poäng på Booking.com bl a av en vitryss. Det var nog en god vän till värden🤭. Men det var helt OK. Värden var mycket vänlig och skjutsade oss till snabbköpet och väntade medan vi handlade till middag och frukost. De små husen låg kring en liten trädgård där han hade 13 väsande bulldoggar. 10 valpar och 3 stora. Han födde upp dessa. Som sagt helt OK, men vi föredrar att bo lite mer privat. Vi bokade hotell för morgondagen.

2016-09-06 L´Aiguillon-sur-Mer – Chatelaillon, 1,5 mil söder om La Rochelle

La Rochelle - 35 mil cyklade!!

7,7 mil   Ack: 36,7 mil  Cykeltid: 5:18 tim    Snitt: 14:96 km/tim Totaltid ca 7,5 tim

Åt frukost och städade och sen tog vi farväl av värden. Cykelfärden tog oss med hjälp av väl skyltade vägar längs flera olika kanaler, minst tre stora. Smågrusigt, asfalt mm. Åt lunch längs en av dem vid 13-tiden. Upp till 34 gr var det på em. In i La Rochelle. Vacker hamn. Glada! Nu hade vi cyklat 35 mil! Därefter söderut till Chatelaillon. Fint hotell La Revage vid strandpromenaden. Balkong med havsutsikt. Vi gick och badade i mycket varmt och brunt vatten. Ronald tvättade. På kvällen gick vi ut i fortsatt 34 gr värme och åt på flashig restaurant. Gott med Carpaccio för mig och hamburgare till Ronald. Magisk solnedgång!

Chatelaillon i 34 gr värme. Utsikt från vår balkong.

2016-09-07 Chatelaillon - vilodag

Långpromenad på fm runt hamnen och i staden. Åt lunch på en bar. Tillbaka till hotellet. Vilade. Läste. Kaffe ute på hotellets gård. Middag med räkor och musslor och glass. Återigen magisk solnedgång❤. Packade inför morgondagen.

Den magiska solnedgången i Chatelaillon

2016-09-08 Chatelaillon – Ronce-les-Bains

7,7 mil   Ack: 44,4 mil  Cykeltid: 5:16 tim    Snitt: 14:98 km/tim Totaltid ca 7,5 tim

Mycket blåsigt på morgonen. >9 m/sek. Med det var nordlig vind så merparten av tiden hade vi viss medvind. Iväg vid 9-tiden och idag satt alla skyltar hela vägen👍. Inte en enda gång behövde vi använda Gps:en Viewranger. Många olika underlag. Partiet vid Marennes var riktigt dåligt. Vitt grus resp söndrig asfalt. Vi åt melon strax utanför Rochefort och såg en gammal hög bro. Vidare genom lövskog och längs kanaler. Fikade på en ostronodling nära Marennes. Sen över en hög och fruktansvärt blåsig bro med kastbyar och sidovind. Emellanåt hade vi motvind och lastbilar körde jättenära. Jag, Kajsa, gick över hela bron👎.

Vi hade bokat hotell som var bra, Qualys Hotel de la Plage, men vi fick rum på tredje våningen! Puh!! På kvällen rund-vandring i den lilla staden och åkte pariserhjul med vacker utsikt över hela kuststräckan.❤

På väg in till Ronce-les-Bains. Hög bro att ta sig över - inget för den räddhågsne.

2016-09-09 Ronce-les-Bains – Soulac-sur-Mer

5,2 mil   Ack: 49,6 mil  Cykeltid: 3:28 tim    Snitt: 15:21 km/tim Totaltid ca 5,5 tim

Frukost först som var riktigt hygglig. Sen i väg. Förbi apoteket och köpte tre olika preparat till Ronalds översolade läpp. Tyckte väl att han cyklade snabbare efter det. Innehöll säkert samma steroid som Juhagen tog mot sin läpp😋. Två mil till La Palmyre på fin cykelväg genom bl a pinjeskog. Därefter mycket vackra stränder på väg in mot Royan. Vi hade sagt att vi skulle ta det lugnt och inte bry oss om att färjan gick 12:30. ”Vi tar nästa”. Pyttsan! Vi körde i full fart och hann precis med den färjan över La Gironde. Överförden tog en knapp timme. I Verdon på andra sidan La Gironde började vi titta på boende genom Booking.com. Fanns inget där vi önskade. Booking.com blev vårt redskap under hela cykelturen. Det fanns säkert lediga hotell i övrigt, men svårt att hitta dem via internet.

Så det blev en kortare dag än vi tänkt. Hittade dock ett fint litet hotell, L´Ecume des Jours 719 kr, där vi fick egen terrass. Vi såg nu till att boka två nätter till eftersom det var mycket fullbelagt i regionen p g a Medoc Marathon. Ingen mer vilodag tänkte vi. Dessutom såg det ut att bli ösregn om 5 dagar. Kanske vilodag då. De närmaste dagarna skulle det bli fint väder. Halvpension på hotellet. God mat.

Vacker vy mot stranden längs cykelvägen.

2016-09-10 Soulac-sur-Mer – Lacanau-Ocean

8,0 mil   Ack: 57,6 mil  Cykeltid: 5:12 tim    Snitt: 15:76 km/tim Totaltid ca 7 tim

Vid frukosten träffade vi en man som cyklade ensam. Han kom från England och hade startat Lavelodysséen vid Bretagnes yttersta spets. Skulle nu vika av österut och vända norrut vid Marseille. Jag ville skryta lite och sa att vi ju ändå var lite till åren, 71 resp 65 år. Underförstått "det här är vår sista långcykeltur". ”I beat you” säger mannen. ”Jag är 76 år och tänker fortsätta cykla sådana här turer. Det mår jag bra av.” Vi blev stumma av beundran och jag sa raskt, lätt triumferande, till Ronald att ”ja då så, bara att planera nya cykelturer🙂”.

Bra cykelvägar hela dagen, men lite enahanda. Gick bakom sanddyningarna hela tiden. 11 km före Lacanau blev det mycket backigt. I Lacanau hade vi bokat ett hus för 180€ p g a att vi inte hittade annat via Booking.com. Svindyrt! Vi kom 15:45 men damen kom inte förrän 17:30. Sen skulle hon ha 30€ för lakan. Nej, sa vi. Vi hade våra sidenlakan med. Det blev fuktiga fotavtryck på klinkersgolvet av våra svettiga fötter, vilket hon kommenterade. Huset verkade helt nytt och vi vågade knappt röra oss. Vi var både chockade och upprörda. Ronald riktigt arg😠. Till yttermera visso fanns det hotellrum inne i staden, vid strandpromenaden, men hur skulle vi vetat det…. Men sen gick vi och åt pizza och tapastallrik och allt kändes bättre. Fem cykeldagar kvar, ungefär👍. Till Nantes på fredag 16 september, tror vi😎.

Bruna ben har det blivit!

2016-09-11 Lacanau-Ocean – La Teste de Buch

Uppför dyningen - som en smärre bergsklättring!

8,3 mil   Ack: 65,9 mil  Cykeltid: 5:15 tim    Snitt: 16:24 km/tim Totaltid ca 8 tim

Lägenhetsdamen kom och inspekterade noggrant lägenheten/huset innan vi kunde fara iväg. Nä, bättre med hotell eller B&B. Det här med lägenheter blir alldeles för krångligt. Vi försökte förresten boka in oss på campingplatser längs vägen, men alla ville att vi skulle stanna minst två nätter och det ville inte vi😥.

Asfalterade vägar hela dagen. Nära stränder. Genom pinjeskogar. Genom och runt Arcachon-bukten. Varm dag – som mest 33 gr. Jag hade föreställt mig inför resan hur jag och Ronald släppte cyklarna och hand i hand sprang uppför sanddyningarna och rullade ner på andra sidan i stort sett ned i havet, fulla av skratt och livsglädje. Så när jag fick syn på en vacker dyning sa jag: ”Kom så springer vi!” ”Spring du, så vaktar jag cyklarna” säger han, som om jag ”bara så där” ville springa i pinjeskogen och där ikring🤔. Men jag började springa själv och det blev tvästopp! Det var värre att bestiga sanddyningen än att cykla 8 mil!!!! Men vyn däruppe var makalös! Dock inte tal om att rulla ner mot havet – fullt av stickiga buskar😥. Sen ville jag ändå springa ner tillbaka. Mötte vacker fransman med surfbräda och jag säger glatt: ”It is more fun to run downhill.” Han bara stirrade på mig.

Fikade på vägen. Checkade in på bra hotell, Hotel Altica La Teste Sud, 613 kr (alltid tillägg för frukosten). Låg lite avsides från staden, men det gjorde inte oss någonting. Vi hade istället nära till en Mac Donalds på kvällen. Lite snabbmat som omväxling👍.

Och utsikten från toppen av sanddyningen - makalös. Det är 23 mil strandremsa i den här delen av cykelturen som ligger söder om La Gironde.

2016-09-12 La Teste de Buch – Mimizan Plage

Utanför mysiga hotel Bellevue. Vår balkong där uppe.

9 mil   Ack: 74,9 mil  Cykeltid: 5:46 tim    Snitt: 16:05 km/tim Totaltid ca 8 tim

Bra frukost på hotellet. Bra, prisvärt hotell över huvud taget. Vi fann cykelvägen ganska raskt och sen var det ut ur Teste-de-Buch. In i vackra pinjeskogar till Biscarrosse Plage, sedan ner och runt sjön Etang de Cazaux et de Sanguinet. Träffade tyskt par som gjorde en 3-månaders-tur ända ner till Lissabon – med jättemycket packning. Vi blev mycket imponerade ända tills vi senare såg att de hade el-cyklar! Före sjön var det mycket backigt, 72 hm som högst. Det låter ju inte mycket, men hittills hade vi haft det mycket platt🙂. Vidare förbi flera små och stora sjöar. Men hett!! Över 38 gr på em. Första gången som värmen verkligen kändes. Luften som kom in i mun och näsa var het!

Vi stannade flera gånger och fyllde på med vatten och glass. Efter ett tag insåg vi att det snarare var 9 än 8,5 mil till Mimizan Plage, sannolikt beroende på starten ut ur Teste-de-Buch. I Mimizan hade vi bokat fint hotell, Hotel Bellevue, 728 kr. Vi fick ett stort rum med balkong. Vi bestämde genast att boka en vilodag här trots annalkande oväder. Vi var trötta efter den långa dagen i stark hetta. Hotellet låg vid stora torget och ägdes av ett ungt par.  Kan verkligen rekommenderas👍.

Raskt ner till havet och till en mycket vacker strand och ner i vågorna som var stora och kom från alla håll. Jag skrek – som på Gröna Lund. God middag på grann-restaurangen jämte hotellet. Fortfarande över 30 gr. 

Lunch vid sjön Etang de Cazaux et de Sanguinet.
Stranden i Mimizan Plage. Klart vatten och härlig sand!

2016-09-13 Mimizan Plage - vilodag

Stormvindar på vår vilodag i Mimizan Plage.

Gick runt i den lilla staden, ner till stranden. Nu lite mer molnigt och blåsigt så det blev inget bad. Åt lunch, vilade. Såg att vädret försämrades på em. Plötsligt vid 17-tiden en riktig storm-by. Rev ner parasoll och markiser på restaurangen på andra sidan. Då blev vi lite oroliga för morgondagen. Hur blir vinden? Regnet? Om det skulle bli kraftig motvind, skulle vi kunna ta oss till någon tågstation? Det fanns inga tågförbindelser i Mimizan.

Åt på restaurangen mitt emot, liksom vi gjort i går. Packade. Konstaterade att hotellet var mycket trevligt, liksom Mimizan. Synd att vädret var så dåligt.

2016-09-14 Mimizan Plage - Capbreton

8,6 mil   Ack: 83,5 mil  Cykeltid: 5:15 tim    Snitt: 16:58 km/tim Totaltid ca 7,5 tim

Ingen marknad öppen för inköp av bröd, ost mm, men bageriet var öppet. Vi hade gått upp tidigt för att komma iväg 8:30 före regnet som vi sett skulle komma. Men precis när vi hade köpt vårt bröd så började det regna och innan vi hade kommit ut ur byn så ösregnade det. Det var fina asfaltvägar genom pinjeskogar, så trots att det fullkomligt vräkte ner så gick det bra att cykla. Så höll det på i ca 1,5 – 2 tim. Vi cyklade på snabbt. 5 mil hade vi avverkat vid 12:30. Måste vara rekord för oss! Vi bokade boende i Capbreton, på Korner Ocean, 767 kr per natt.

Det klarnade upp på em och när vi hade 1,5 mil kvar åkte regnkläderna av. Snirklade oss in i staden som hade många broar och hamnar. Nu hade vi bara 7,4 mil kvar till Hendaye och 8,1 mil till 100 mil inkl cykelturerna i Normandie🙂.

Under reg.
Efter regn - sol!

2016-09-15 Capbreton - Hendaye

8,1 mil   Ack: 91,6 mil  Cykeltid: 6:39 tim    Snitt: 12:72 km/tim Totaltid ca 10 tim!!

Totalt 100 mil inkl cykelturerna i Normandie…J

Det började lugnt till Bayonne. Fina cykelvägar. Lite trassligt när vi närmade oss Bayonne. Fick cykla runt en stor omväg runt staden. Väl lång, tyckte vi. Fikade med macka på café med sur föreståndare. Sen ut ur Bayonne. Lite knöligt. Inte alltid bra skyltat. Sen på ny cykelväg till Biarritz som låg långt, långt ner som i en bergsskreva. Inte så imponerade av det vi såg, men vi såg ju ganska lite. Före Biarritz hade backarna börjat. Efter Biarritz leddes vi ut på stora D911 utan separat cykelbana samt leddes in och ut och upp och ner i byar som Bidart och Guéthary. Kändes helt onödigt. Vi fick gå i flera backar och ibland var det så brant att vi knappt fick upp cykeln😥.

Äntligen kom vi till St-Jean-de-Luz vid 16-tiden, bara 17 km kvar. Som tur var köpte vi tågbiljetter där till morgondagen, så den saken var löst. Därefter började den HEMSKA biten till Hendaye! I drygt en mil cyklade vi på D912, med massor av bilar i 100 km/h, ingen väggren – endast det vita strecket att hålla oss på. Motvind och kastbyar och dessutom regn fick vi nu. Vingligt. Jättelånga branta backar. Utsatt läge. Så småningom kom vi i alla fall till Hendaye och snirklade oss till ett fint, modernt hotell Santiago. Åt mycket god middag där – den bästa på hela resan👍.

På väg till Hendaye! Framme i Hendaye!

2016-09-16 Hendaye - Nantes

Vi tog det lugnt på fm. Vårt tåg skulle gå 13:38 och vi var på stationen i god tid. Visste inte riktigt hur och var vi skulle ställa cyklarna. Åt en smörgås vid en bar mitt emot stationen. På första tåget till Bordeaux ställde vi cyklarna mot ett fönster och vi satt på platser bredvid. Mycket smidigt. Sex cyklar kunde tas med på det här tåget. I Bordeaux bytte vi tåg och på det här tåget hade vi platsbiljett i vagn 13 liksom för cyklarna och här fick vi hänga cyklarna i framhjulen i krokar i taket. Vi fick säten strax bredvid. Mycket smidigt här också.

I Nantes hade vi bokat hotell 50 m från stationens utgång. Ingen restaurang hade öppet när vi komm vid 22-tiden, men vi köpte som kexpaket mm för 31€ och åt på rummet. Kände oss glada och stolta att vi fixat hela återresan🙂😋❤👍.

Lätt som en plätt att forsla cyklarna på tåget upp till Nantes!

2016-09-17 Startade hemresan tillbaka till Sverige

Vi cyklade till garaget där vi ställt bilen, bara typ 500 m från hotellet. Och bilen stod kvar!!! Packade allt och gav oss iväg. Totalt blir det ca 240 mil hem.

Sammanfattning:

Detta hör till en av de bästa turerna vi gjort! Självklart underlättade det att det var så fint väder mest hela tiden, men det var som helhet fina cykelvägar och mestadels bra skyltat. La Velodyssée kan vi rekommendera 100 gånger om! Vuxna som barn! Med barn - avsluta i Bayonne!

Vi vill göra om den! Klicka här Foton LaVélodyssée för att komma till vårt fotoalbum över cykelturen!

Hej från Kajsa och Ronald efter en fantastisk cykeltur!